INFORMATIE

Wat is het verschil tussen print- en drukwerk?

Een belangrijk verschil tussen printen en drukken zijn gegevens. Voor drukken heb je vaste gegevens en wordt elk exemplaar hetzelfde. Bij printen kun je gebruik maken van variabele gegevens en daardoor de informatie personaliseren (in tekst en afbeeldingen).
Om iets te drukken dient de drukpers met zijn kleurtorens ingesteld te worden. Dit kost tijd en maakt drukken in kleine oplages relatief duur. Bij printen is dit niet het geval en kun je al iets produceren vanaf oplage 1. Echter als het om grote oplages gaat is drukken meestal sneller en goedkoper.

Wat zijn lettercontouren?

Om een tekst geschikt te maken voor het drukken of printen is het van belang dat alle tekst goed gelezen kan worden door onze software en machines. Hiervoor adviseren wij om de teksten om te zetten naar lettercontouren. Lettercontouren is omgezette tekst naar objecten/lijnen ook wel vectoren genoemd. Dit voorkomt dat tekst verspringt of veranderd qua lettertype.
Wilt u dat wij een ontwerp voor u maken en levert u alleen de tekst aan in de mail of in een word-bestand dan hoeft u deze tekst niet om te zetten naar lettercontouren.

CMYK of PMS-kleuren?

Voor print en drukwerk worden PMS en CMYK gebruikt. CMYK staat voor Cyaan ('blauw'), Magenta ('rood'), Yellow (geel) en Key (zwart) oftewel full colour. Met deze 4 kleuren kun je een breed scala aan kleuren creƫren en is de basis van printen in kleur.PMS staat voor Pantone Matching System en is een groot aantal aan kleurnummers die terug te vinden zijn in een kleurenwaaier. Bij drukwerk kan er zowel gebruik gemaakt worden van de CMYK-kleuren als de PMS-kleuren. Veel kleuren zijn erg goed te benaderen met CMYK maar niet alle kleuren.
Wilt u full colour printwerk bestellen?
Dan produceren we het printwerk in CMYK, dit staat voor Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Dit zijn de kleuren/inkten die gebruikt worden voor het produceren van Full Colour printwerk. Hoe hoger de inkt waarden van de 4 kleuren des te donkerder het resultaat zal worden. Het full colour printwerk willen we in CMYK aangeleverd hebben.

Kort samengevat: bij drukken betaal je per kleur (omdat elke kleur een drukstel extra instellen is en dus tijd en inkt kost), oftewel hoe meer kleuren je hebt hoe duurder het drukwerk wordt. Bij printen is dit niet van belang omdat de 4 kleurcartridges (CMYK) standaard in de printer zitten en dus niet specifiek ingesteld dient te worden.

In welk bestandstype lever ik mijn print- en/ of drukwerk aan?

De programma's Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma's voor de opmaak van drukwerk. "Ik heb geen toegang tot deze programma's. Wat nu?" Geen enkel probleem, er zijn nog vele andere programma's om een drukklaar bestand te maken. Waaronder gratis programma's zoals Scribus (Alternatief voor InDesign) of GIMP (Alternatief voor Photoshop). Het belangrijkste is dat je jouw bestand aanlevert als een drukklaar document in .pdf. Let op, Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.
Formaat: om te zorgen dat je gekozen product zonder problemen kan worden gedrukt is het belangrijk dat het ontwerp of de afbeelding die je wilt aanleveren het juiste formaat/ afmeting heeft.
Snijmarge: het snijden van het drukwerk gebeurt zeer nauwkeurig, echter is er altijd een minimale afwijking. Om te voorkomen dat er dan een witte rand rondom het drukwerk komt vragen wij om het ontwerp/achtergrond 3 millimeter extra door te laten lopen buiten het te bestellen formaat.

Kwaliteit/ Resolutie: om goed kwaliteit drukwerk te kunnen produceren is het voor ons belangrijk dat het aan te leveren design of afbeelding de juiste kwaliteit heeft. In drukwerk noemen we dit ook wel "resolutie". De resolutie van een afbeelding of ontwerp wordt bepaald door de DPI (wat staat voor Dots per Inch en dit zijn de aantal punten per inch). Voor onze producten raden wij een resolutie aan van 300 DPI voor het beste resultaat bij het drukken. Natuurlijk kan het voorkomen dat dit niet lukt, maar geen nood, wij hanteren een minimale resolutie van 150 DPI voor een goed resultaat.